Flebitis Inspuiting

Flebitis inspuiting

Wat is een flebitis inspuiting?

Een flebitis inspuiting is een bloed verdunnend middel (anticoagulantia) dat onderhuids wordt ingespoten om flebitis te voorkomen. Deze spuiten hebben een kort naaldje en worden meestal rond de navel gezet. Bij een buikoperatie kan het zijn dat deze in bovenbeen of bovenarm dienen te worden gezet.

Wat is flebitis?

Flebitis is een aderontsteking, vaak van de aders in de onderbenen. Het is een ontstekingsreactie en een bloedstolselvorming in de aders van de onderbenen. Vaak is dit een gevolg van een verminderde mobiliteit, bijvoorbeeld na een operatie.

Waarom moet dit voorkomen worden?

Bij deze oppervlakkige aderontstekingen kan een stukje van dat stolsel loskomen en elders in het lichaam schade veroorzaken in een bloedvat.

Om dit na operatie te voorkomen wordt er preventief een reeks flebitis inspuitingen voorgeschreven. De meest voorkomende zijn Clexane en Fraxiparine. Bij bepaalde operaties kan zo’n bloedverdunner ook in pil vorm worden voorgeschreven.

Kan ik een flebitis spuitje zelf zetten?

Ja, dat kan je zeker. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee dient te houden, maar verder zou dat wel moeten lukken.

De flebitis inspuitingen worden meestal in een cirkel van een 5cm rondom de navel gezet. Tenzij bij een buikoperatie. Dan dient er al eens te worden uitgeweken naar bovenbeen of bovenarm.

In een bovenbeen dien je deze dan in het middelste derde van jouw been te zetten. Je zet je hand dwars op jouw bovenbeen. Kan je ongeveer 3x doen van heup tot knie. In de middelste regio zet je de spuit.

In een bovenarm zet je deze in het middelste derde van de triceps (de achterste spier van de bovenarm)

1. Neem een huidplooi. De omgeving kan eventueel op voorhand ontsmet worden met een alcoholdeppertje.

2. Steekt de naald vlot in de plooi.

3. Spuit de vloeistof traag in. De luchtbel in de spuit dient niet te worden verwijderd.

4. Verwijder de spuit. Laat de huidplooi los en veeg eventueel na met de alcoholdepper.

Toch niet jouw ding? Geen probleem. Geef ons gerust een seintje. Komen wij dat wel even doen.