Veelgestelde Vragen

Is zelfstandige thuisverpleging duurder dan het Wit-Gele Kruis?
Neen! Dit is een fabel die hier en daar zijn kop nog eens opsteekt. De zelfstandigen tariferen via de derdebetalersregeling rechtstreeks aan de mutualiteit of verzekeringsinstelling. Net zoals het Wit-Gele Kruis.
Kan ik mijn verpleging vrij kiezen?
Ja, dit kan je inderdaad. De patiënt heeft vrij recht om zijn behandelende dokter, verpleging, kinesist, e.d. te kiezen. Dit is een absoluut recht binnen de gezondheidszorg. Natuurlijk staat het de zorgverlener ook vrij om dit te weigeren. Soms is dit omwille van contractuele verplichtingen die ze met andere zorgverleners hebben.
Moet ik zelf iets betalen?
In de thuisverpleging is het zo dat het remgeld kan worden gevraagd. Dit gebeurt in de meeste gevallen niet. Wij vragen dit standaard ook niet. Wel wordt dit soms gerecupereerd via de maximumfactuur of via de hospitalisatieverzekering als dit mogelijk is. Dit gebeurt dan na akkoord en in overleg met de cliënt.
Hoe weet ik wat aan de mutualiteit wordt aangerekend?
Meestal in de maand volgend op de maand waarin de verzorging gebeurt, krijgt de cliënt een gedetailleerde rekening met daarop wat er is aangerekend. Dit is van eind 2015 een verplichting die door de verpleegkundigen dient te worden gezorgd. De cliënten dienen deze ook aan te nemen.
Wat is de maximumfactuur?
De maximumfactuur, of MAF, is een grensbedrag waarboven geen kosten worden aangerekend. In België zijn de voornaamste toepassingen de ziekteverzekering en het onderwijssysteem. De hoogte van het grensbedrag is afhankelijk van het inkomen. Binnen deze maximumfactuur vallen de remgelden voor dokters, kinesisten, apotheek, verpleging…
Wat als ik een beetje buiten jullie regio woon?
We zijn werkzaam binnen de regio’s Zonhoven-Houthalen-Paal. Woon je een beetje buiten onze regio, maar wil je toch gebruik maken van onze diensten? Neem gerust contact op. Vragen staat vrij… We bekijken dan samen met jou wat mogelijk is.
Waar heb ik overal een voorschrift voor nodig?
In het kort: voor alles behalve het toilet en de wondzorg. Dat kunnen we zelf met de mutualiteit regelen. Wat we wel altijd nodig hebben, is jouw identiteitskaart. Zo hebben we jouw gegevens die nodig zijn voor de facturatie. Het voorschrift kan in de meeste gevallen gewoon door de huisarts worden opgemaakt.
Wat is NAH?
NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit kan zijn ten gevolge van een ongeval, ontsteking, tumor of uitzaaiingen, een bloeding… Hiernaast bestaan ook de aangeboren afwijkingen, al dan niet erfelijk.
Wat is dwarslaesie?
Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwen in de rug, waardoor iemand in meer of mindere mate verlamd raakt. Dit is meestal ten gevolge van een ongeval.

Heeft u een andere vraag?

Neem contact met ons op:

Bart Peeters
M.: 0476 24 44 54

Sabrina Munters
M.: 0472 57 87 71

[email protected]